04 08 15 image 44

Εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Τεχνολογία Παραγωγής Ποιοτικού Ελαιολάδου», διοργανώνει το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Μεσσαράς (Πρότυπο Γεωργικό Σχολείο) του  ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018 στις 9 π.μ.
Εισηγητής θα είναι ο κ. Λυδάκης Δημήτριος, Γεωπόνος, ομότιμος καθηγητής του Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί σε αίθουσα διδασκαλίας του Πρότυπου Γεωργικού Σχολείου Μεσσαράς του Νομού Ηρακλείου στην Κρήτη.
Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο σεμινάριο θα πρέπει να  δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα 2892031500 και 2892031259, καθώς θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

 

 imerida ellinida agrotissa

 Τα αποτελέσματα της έρευνας-μελέτης που εκπονήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων με θέμα «Η Ελληνίδα αγρότισσα: αποτύπωση της συμμετοχής, προβλήματα, προκλήσεις και προτάσεις πολιτικής για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στον αγροτικό τομέα και την ελληνική ύπαιθρο», παρουσιάστηκαν την Τρίτη 16 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, μία ημέρα μετά την Παγκόσμια ημέρα εορτασμού της γυναίκας της «υπαίθρου», που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου. Η έρευνα που διεξήχθη από την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Μαρία Γκασούκα και την ερευνητική της ομάδα, αποτέλεσαν το έναυσμα για την ημερίδα που συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και την Περιφέρεια Αττικής.  

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 στο Μάτι Αττικής, το  Ινστιτούτο Μεσογειακών & Δασικών Οικοσυστημάτων (ΙΜΔΟ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ κλήθηκε από το Πολιτικό Γραφείο του Υπουργού Επικρατείας να συντάξει Τεχνική Έκθεση, που θα αποτελέσει τον βασικό οδηγό στον σχεδιασμό της αποκατάστασης της Λεωφόρου Μαραθώνος ενόψει της διεξαγωγής του Μαραθωνίου 2018.

Η κλήση αυτή αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης εμπειρίας αλλά και της επιτυχούς αποκατάστασης του  ευρύτερου τοπίου της Αρχαίας Ολυμπίας μετά την πυρκαγιά του 2007.

 

GAVRIIL 27 2 2017c

Ο ερευνητής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων Δρ Γαβριήλ Ξανθόπουλος ορίστηκε με πρωθυπουργική  απόφαση (Υ60/2018 - ΦΕΚ 3937/Β/10-9-2018) ως μέλος της «Ανεξάρτητης Επιτροπής για τη διερεύνηση των αιτιών των πυρκαγιών». Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο καθηγητής Johann Georg Goldammer, διευθυντής του Παγκοσμίου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών (GFMC) και συμμετέχουν πέντε επιστήμονες από την Ελλάδα, εξειδικευμένοι στο αντικείμενο των δασικών πυρκαγιών. 

Έργο της επιτροπής είναι η διερεύνηση των υποκείμενων αιτιών των καταστροφικών πυρκαγιών της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 στην Αττική και η σύνταξη έκθεσης για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και τις πολιτικές που πρέπει να υιοθετήσει η Ελλάδα για την αποφυγή αντίστοιχων φαινομένων στο μέλλον.

Ο ορισμός του Δρ. Ξανθόπουλου, ως μέλους της επιτροπής αυτής, αποτελεί αναγνώριση για τη σημαντική και πολύχρονη προσφορά του στο αντικείμενο, αλλά και τιμή για τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων καθώς και την αγροτική έρευνα, την οποία υπηρετεί εδώ και πολλά χρόνια.

pdfΕφημερίδα Κυβερνήσεως

 

 

 ποικιλιών ελιάς

Εκδόθηκε πρόσφατα από το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ βιβλίο με τίτλο «Εγχειρίδιο μορφολογικών χαρακτηριστικών ποικιλιών ελιάς» με συγγραφείς τους Δρ Ιωάννη Μετζιδάκη, κ. Χρυσή Σεργεντάνη και Δρ Γεώργιο Κουμπούρη.

Website Security Test