Ενημέρωση | ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ

Εκπαιδευτική-ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ» διοργανώνει το κέντρο εκπαίδευσης και κατάρτισης του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Σκύδρας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και τον Δήμο Σκύδρας.

 

Το νερό αποτελεί πλέον ένα σπάνιο αγαθό αλλά ταυτόχρονα και τον θεμέλιο λίθο για την υγεία των ανθρώπων, των φυτών και των ζώων.

Η γεωργία, στην προσπάθειά της να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού στον πλανήτη μας, απαιτεί όλο και μεγαλύτερη κατανάλωση νερού. Η σωστή διαχείριση των υδάτων με την ορθή χρήση στη γεωργία είναι επιβεβλημένη για το μέλλον. Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στο θέμα της διαχείρισης αυτού του φυσικού πλούτου, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία.

 

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Νανόχηνα έγινε νόμος του Κράτους

Στο πλαίσιο του προγράμματος για την προστασία της Νανόχηνας LIFE 10 NAT/GR/638 «Safe guarding the Lesser White-fronted goose Fennoscandian population in key wintering and staging sites within the European fly way», του οποίου εταίρος ήταν ο ΕΛΓΟ -ΔΗΜΗΤΡΑ/ Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, προβλεπόταν μεταξύ των άλλων, η έκδοση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Νανόχηνα.Το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, στηριζόμενοι στα αποτελέσματα του προγράμματος και στη διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς, κατέληξαν στα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία του είδους και είναι δυνατόν να υλοποιηθούν από κρατικούς και μη φορείς. Στη συνέχεια, συνέταξαν «Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Νανόχηνα», το οποίο παραδόθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και σχεδόν αυτούσιο περιλήφθηκε στη με αριθμό 43235/1053ΚΥΑ, που εκδόθηκε τον Οκτώβριο 2017 με το ΦΕΚ 3762/Τεύχος 2ο/25-10-2017. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης προβλέπει όλες τις απαραίτητες δράσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα κατά την πενταετία 2017-2022 για τη διατήρηση της Νανόχηνας, του πιο απειλούμενου υδρόβιου είδους πουλιού στην Ευρώπη.  Το Σχέδιο βασίστηκε στην πλέον επίκαιρη γνώση για το είδος στην Ελλάδα που συνοψίστηκε στην έκδοση «Νανόχηνα (Ansererythropus Linnaeus, 1758) - Η Κατάσταση του Είδους Σήμερα», μια έκδοση του Οργανισμού μας σε συνεργασία  με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία που ολοκληρώθηκε το 2016.

pdfFEK_Nanoxina.pdf

Η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης «ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ-ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ», με ανακοίνωσή της, ευχαριστεί θερμά τη Διοίκηση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για την παραχώρηση εξοπλισμού μεγάλης αξίας (συσκευές εστίασης, έπιπλα, μαγειρικά σκεύη, επαγγελματικά πλυντήρια, μικροσκόπια κ.ά.) του Κέντρου "ΔΗΜΗΤΡΑ" Κοζάνης, που παρέμενε αναξιοποίητος για χρόνια και πρόκειται να καλύψει άμεσες ανάγκες του Νοσοκομείου.

Επισυνάπτεται:pdfΔελτίο_Τύπου.pdf

 

Eνημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Διαχείριση και ανακύκλωση των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου στο Κέντρο "ΔΗΜΗΤΡΑ" Σκύδρας. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η οργάνωση του συστήματος συλλογής και ανακύκλωσης των αποβλήτων συσκευασιών φυτοφαρμάκων στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 17:00 στο χώρο εκπαιδεύσεων του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Σκύδρας στο 2o χλμ Μαυροβουνίου – Έδεσσας.

Εκδήλωση αφιερωμένη στην καστανιά στην οποία συμμετείχε πλήθος καλλιεργητών πραγματοποιήθηκε στο χωριό Καστάνιτσα Κυνουρίας την Κυριακή 22 Οκτωβρίου.Στην εκδήλωση παρέστη ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Αθανάσιος Βλάχος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Αγροτικός Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ευάγγελος Αποστόλου, ο οποίος αναφέρθηκε στις δυνατότητες που δημιουργεί για τις ορεινές κοινότητες της χώρας η αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων, ειδικά μέσα από συνεργατικά σχήματα και σε σύνδεση με τη γαστρονομία και τον τουρισμό.
Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης με θέμα: «Καστανιά: Καλλιέργεια, Ασθένειες, Μεταποίηση» ήταν ο Δρ Αβτζής Δημήτριος, Εντεταλμένος Ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης του ΕΛΓΟ –ΔΗΜΗΤΡΑ.

Ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ σε συνεγασία με την  Εταιρεία Ανάπτυξης Επιμελητηρίου Μαγνησίας, το Επιμελητήριο Μαγνησίας και  τον Γεωπονικό Σύλλογο Μαγνησίαςδιοργανώνουν  ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Επιχειρηματικότητα & Αγροτική Ανάπτυξη» την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 18:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων «Ιωάννης Αμοιρόγλου» του Επιμελητηρίου Μαγνησίας (Δημητριάδος 176, 2ος όροφος, Βόλος). Στην ημερίδα η είσοδος ελεύθερη, ενώ θα χορηγηθούν  και βεβαιώσεις συμμετοχής.

Επισυνάπτονται:  pdfΠρόσκληση pdfΠρόγραμμα

BBKK

Ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ πρόκειται να πραγματοποιήσει μια σειρά σεμιναρίων με σκοπό την εκπαίδευση και επιμόρφωση ενηλίκων με θεματολογία γύρω από τα ελληνικά φυτά.

Διεθνής Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 24-25 Οκτωβρίου 2017 στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Δράσης  COST TD1302 με τίτλο “European Network on Taeniosis/Cysticercosis-CYSTINET”, του οποίου Τακτικό Μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής είναι η Δρ Σμαρώ Σωτηράκη, Τακτική Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, και αφορά τις ζωοανθρωπονόσους που προκαλούνται από ταινίες (ταινίωση/νευροκυστικέρκωση).

Στη συνάντηση θα παρουσιαστούν τα συνολικά αποτελέσματα 4 ετών ερευνητικής δραστηριότητας του προγράμματος και θα συμμετέχουν επιστήμονες από τις 27 χώρες COST και της 2 COST Near Neighbour Countries, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αλλά και εκπρόσωποι της ΕΕ, οι οποίοι θα εκτιμήσουν τα αποτελέσματα της δράσης αυτής. Επιπλέον, θα συμμετέχουν καλεσμένοι ομιλητές από την Αμερική και την Ινδία καθώς και εκπρόσωποι παγκόσμιων Οργανισμών, όπως ο FAO και ο OΗE.

jpgPoster.jpg

 

animal transport logo

Το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών διοργανώνει εκστρατεία ενημέρωσης που αφορά τις βέλτιστες πρακτικές στη μεταφορά των ζώων.
Η ενημερωτική εκδήλωση θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 4 έως την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017 στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης.

Ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ / Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης αναρτά τον προσωρινό πίνακα κατάταξης των υποψηφίων μαθητών της Γαλακτοκομικής ΕΠΑΣ Ιωαννίνων. Ο οριστικός πίνακας κατάταξης θα εγκριθεί από το ΔΣ του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.

Οι αιτήσεις των υποψηφίων των υπολοίπων πέντε Σχολών του Οργανισμού (Αβερώφειος ΕΠΑΣ Λάρισας, ΕΠΑΣ Καλαμπάκας, Γεωργική ΕΠΑΣ Νεμέας, ΕΠΑΣ Συγγρού και ΕΠΑΣ Κρήτης) γίνονται αποδεκτές στο σύνολό τους.

pdfProsorinos_pinakas_kataxis_EPAS_IOANNINON_2017-18.pdf

 

Το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης του EΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ διοργανώνει επιστημονικό συνέδριο στις εγκαταστάσεις του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων στις 11-13 Σεπτεμβρίου 2017 στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Δράσης COST με τίτλο “European Network of Neglected Vector and Vector Borne Diseases”  (EurNegVeg).

Website Security Test